ПЕРСПЕКТИВИ ВИДОБУТКУ ЛІТІЮ В УКРАЇНІ - МИХАЙЛОВ, Володимир; РЕВА, Максим (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Розглянуто перспективи розробки літієвих родовищ в Україні, що зумовлені попитом сучасної промисловості на літій та літієву сировину. Проблема забезпечення літієм особливо гостро стоїть для розвинутих країн ЄС, де він на 100 % забезпечується імпортом і США, де частка імпорту сягає 50 %. Для України забезпечення літієм є над-звичайно актуальним питанням, через проблеми в енергетиці та розбудову систем накопичення і передачі альтернативної електроенергії. Методи. В роботі використано методи збору та аналізу фондів, методи порівняння та аналогій. Результати. Наведено статистику щодо видобутку літію у світі щодо оцінених запасів. Ця інформація показує, що основні джерела літієвої сировини у світі приурочені до ропи солоних озер Чилі, Болівії, менші за об’ємами джерела пов’язані з пегматитами. В Україні в 80–90-х роках виявили кілька родовищ літію, пов’язаних із пегматитами: Шевченківське (Донецька область), Крута Балка (Запорізька область), Полохівське і Станкуватське (Ділянка Добра) (Кіровоградська область). Руди Шевченківського родовища і ділянки Крута Балка складені переважно сподуменом, що зумовлює досить простий способі їх збагачення, але родовища розташовані на непідконтрольній території, що унеможливлює їх розробку. Руди Полохівського родовища складені переважно петалітом, а Станкуватського – петалітом і сподуменом, що ускладнює технологію їх збагачення. На Станкуватському родовищі оцінено прогнозні ресурси рубідію, цезію, танталу, ніобію, берилію та олова, що підвищує його інвестиційну привабливість. Передбачається, що перспектив-ним ресурсом літію в Україні можуть бути супутні пластові води (СПВ) нафтових і газових родовищ. Останнім часом цей ресурс набуває популярності у світі, оскільки у СПВ багатьох родовищ вуглеводнів встановлено підвищені концентрації літію, рубідію, цезію, йоду, брому та бору. Вважається, що оптимальна концентрація літію у СПВ має бути не менш як 100 мг/л, але досвід розробки деяких родовищ показує економічну доцільність вилучення літію із СПВ за конце-нтрацій 20–30 мг/л. У СПВ деяких нафтогазових родовищ України зафіксовано вмісти до 10–23 мг/л, однак системних досліджень з цього питання не проводилося, тому надати об’єктивну оцінку цього ресурсу наразі неможливо. Це зумо-влює потребу проведення детального вивчення супутніх пластових вод нафтогазових регіонів України. Висновки. В Україні існує багато проблем із видобутком літію, оскільки родовища досить слабо вивчені та існують проблеми з геолого-економічною їх оцінкою. Проте серед корінних родовищ літію в України найбільшу інвестиційну привабливість має Полохівське родовище петалітових руд. Також досить перспективним ресурсом для літієвої сировини є супутньо-пластові води нафтогазових родовищ.