ВИЗНАЧЕННЯ СТАДІЙ ГІДРОТЕРМАЛЬНОГО ЗМІНЕННЯ РОДОВИЩ АГЙОХУШСЬКОЇ ГРУПИ ТА МЕРЕХ (МАЛИЙ КАВКАЗ) - ДЖАФАРОВ, Султан Гейбет; ІМАМВЕРДІЄВ, Назім Аждар (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Родовища групи Агйохуш розташовані на морфогенетичному стику вулкано-тектонічних систем розломів Малого Кавказу. Згадані системи розломів переважно складаються з груп розломів, субмеридіональних розломів та систем сино-вулканічних, тектонічних розломів із північним нахилом і насувів, спрямованих із північного заходу на південний схід. Геологічна структура рудного району Човдар, де розташовані родовища групи Агйохуш та Мерех, складена складними магматичними, метаморфічними та осадовими породами середньої та верхньої юри. Мінеральні асоціації та зони зміни, що спостерігаються в рудних родовищах групи Агйохуш та Мерех, розглядаються як індикатори для пояснення механізму утворення мінералізації. Методи. Для розуміння структурного контролю рудної мінералізації геологи AzerGold CJS виконали геологічне картування та шліхове опробування. В результаті зроблено прогнози щодо розташування, літологічного складу, характеристик зміни, розміру та вмісту потенційних рудних тіл. Відповідно, для вивчення форми та розміру, вмісту потенційних рудних тіл на ділянці проведено алмазне буріння, а керновий матеріал з кожної свердловини задокументовано та відібрано під час розвідувального процесу. Результати. Мінеральні асоціації та зони зміни, що спостерігаються в рудних родовищах групи Агйохуш та Мерех, розглядаються як індикатори для пояснення механізму утворення мінералізації. Тектонічні розриви призвели до дроблення та брекчіації, що спричинило гідротермально змінені тріщини, площини та рудну мінералізацію над розривами, що також, нечасто, призводило до площин розломів уздовж розломів. Широко розповсюджені ріолітові та ріоліт-дацитові породи в рудному полі є переважно вулканогенно-осадовими та вулканічними, а також, в деяких інтервалах, субвулканічними фаціями. Фази мінералізації спричинили зміну гірських фацій усередині родовищ. Гідротермальна зональність спостерігалася в змінених породах, яка поступово змінювалася від країв до центру. Виявлені мінерали: пірит, халькопірит, піротин (рідко), марказит, сидерит, барит, кварц (жили та прожилки), пористий кремнезем, халцедон, малахіт, азурит, гематит, лімоніт, гьотит, каолініт, алуніт, хлорит, епідот, кальцит, слюда 2М та серицит у родовищах групи Агйохуш та Мерех. В результаті досліджень вважається, що згадані родовища утворені гідротермальною зміною вулканічних та субвулканічних гірських фацій середнього та кислого складу, як сателітні родовища, пов’язані з епітермальним золоторудним родовищем Човдар. Висновки. Виявлені родовища утворені гідротермальною зміною вулканічних та субвулканічних гірських фацій від середнього до кислого складу, як сателітні родовища, просторово та тимчасово пов’язані з епітермальним золоторудним родовищем Човдар. Родовища утворені гідротермальними процесами, що призводять до характеристик зміни від проміжного до високосульфідного типу на літологічних одиницях у межах рудного району. Згадані результати досліджень, що призвели до відкриття родовищ, будуть застосовані в майбутніх розвідувальних роботах, які проводитимуться в рудному районі Човдар.