НОВА ЗНАХІДКА ФІЛОКАРИДИ (CRUSTACEA: PHYLLOCARIDA) В СЕРПУХОВСЬКИХ ВІДКЛАДАХ (МІССІСІПІЙ) ДОНЕЦЬКОГО БАСЕЙНУ (УКРАЇНА) - ДЕРНОВ, Віталій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Кам’яновугільні філокариди Донецького басейну недостатньо вивчені і до останнього часу були представлені родом Dithyrocaris та невизначеними рештками, віднесеними до Phyllocarida indet. Вивчення викопних філокарид має велике палеобіогеографічне значення, принаймні для кам’яновугільних морських палеобасейнів північної півкулі. Методи. Розглянуто два зразки стулок панцира філокарид Ceratiocaris sp. Скам’янілості походять з відкладів серпуховського ярусу західної частини Донбасу. Серпуховські відклади на Донбасі представлені самарською світою та більшою частиною кальміуської світи, але неможливо визначити, з якої саме світи походить досліджений матеріал. Результати. Описаний Ceratiocaris sp. за обрисами стулки дуже схожий на Ceratiocaris truncatus Woodward, 1871. Проте є деякі відмінності, а саме: описана стулка дещо ширша порівняно з Ceratiocaris truncatus, лінія найбільшої ширини дослідженої стулки розташована між її центром і передньою частиною, тоді як у Ceratiocaris truncatus вентральний і передній краї утворюють напівеліптичну лінію. Задній край у Ceratiocaris sp. ширший і більш увігнутий, ніж у Ceratiocaris truncatus, тоді як ростральна виїмка вужча і дрібніша. Ceratiocaris sp. відрізняється від Ceratiocaris oretonensis Woodward, 1871 обрисами стулки: у C. oretonensis вона поступово звужується до переднього краю, тоді як у C. sp. вона швидко розширюється приблизно до 33 % довжини стулки, а потім різко звужується. Крім того, задній край Ceratiocaris oretonensis набагато більш увігнутий і вужчий. Висновки. У кам’яновугільних відкладах Донецького басейну філокариди поширені переважно у відкладах башкирського ярусу. Лише два таксони, Dithyrocaris granulata doneziana Riabin, 1921 та D. tricornis aisenvergi Krestovnikov, 1961, походять з-поза меж башкирського інтервалу, а саме із серпуховського ярусу та верхнього пенсильванію, відповідно. Отже, на сьогодні кам’яновугільні філокариди Донбасу представлені лише двома родами: Dithyrocaris Scouler in Portlock, 1843 та Ceratiocaris M’Coy, 1849.