УПРАВЛІННЯ ЯКІСНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ ВИРОБІВ З ЛАБРАДОРИТУ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ШЛЯХОМ УРАХУВАННЯ ТИПІВ ОБРОБКИ ЇХ ПОВЕРХНІ - ГЕЛЕТА, Олег; СЕРГІЄНКО, Ігор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Довговічність є однією з ключових характеристик декоративного каміння, оскільки вона визначає термін служби виробів із цього матеріалу. Вона залежить не лише від петрографічної будови каменю, але й від типу фактурної обробки поверхні. Лабрадорит, різновид анортозиту, завдяки своїй міцності і морозостійкості широко використовують у будівництві та декоративному оздобленні. Різні методи обробки поверхні виробів з лабрадориту, такі як термообробка, обробка дробом і водоструминна обробка, поліпшують не тільки естетичні властивості каменю, а й його функціональність, зокрема протиковзкі характеристики. Дослідження цих методів обробки є важливим для визначення їх впливу на довговічність виробів з декоративного каміння. Методи. У рамках даного комплексу досліджень проведено ряд експериментів із застосуванням обладнання, передбаченого ДСТУ Б EN 13755:2007 "Методи випробування природного каменю. Визначення водопоглинання при атмосферному тиску" та за допомогою електронного ультразвукового п’єзоелектричного дефектоскопа MATEST С372N. Результати. Детально вивчено вплив деяких типів протиковзної обробки поверхні виробів з лабрадориту двох родовищ Українського щита на їх довговічність, яка є однією з ключових споживчих характеристик якості кам’яних оздоблювальних матеріалів. В основу досліджень покладено виявлення взаємозв’язку між збільшенням показника водопоглинення і погіршенням стану збереженості та застосованими типами обробки поверхні зразків лабрадориту з родовищ Кам’яна Піч і Слобідське – обробка дробом, обробка струменями води під тиском або обпалення вогнем (термообробка). Лабораторні дослідження показали, що водоструминна обробка є найменш руйнівною, тоді як термообробка і обробка дробом значно погіршують фізико-механічні властивості лабрадориту, підвищуючи його водопоглинення і знижуючи довговічність. Висновки. Результати проведених досліджень демонструють необхідність обґрунтованого вибору технології обробки залежно від умов його подальшого використання. Важливо враховувати ці аспекти не лише на етапі вибору матеріалу декоративного каміння, але й на стадії проєктування та реалізації архітектурних рішень, де довговічність виробів з природного каміння впливатиме на загальну естетику і функціональність архітектурного об’єкта. Отримані дані є важливими для обґрунтованого вибору технологій обробки каменю у будівництві та архітектурі, забезпечуючи баланс між естетичними властивостями та експлуатаційною стійкістю матеріалу.