АНАЛІЗ ШВИДКІСНИХ АНОМАЛІЙ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ДИНАМІЧНОЇ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ СЕЙСМІЧНИХ ДАНИХ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ СКЛАДНО ПОБУДОВАНИХ ГАЗОВИХ ПОКЛАДІВ - РУСАЧЕНКО, Наталія; КУЗЬМЕНКО, Павло; ВИЖВА, Сергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Одним із пріоритетних завдань геофізики є виявлення скупчень вуглеводнів на ранній стадії розвідки, до буріння першої свердловини, коли доступні лише сейсмічні дані. Аналіз аномалій швидкості проходження пружних хвиль разом з результатами кількісної інтерпретації сейсмічних даних є додатковим інструментом оконтурення місць поширення порід-колекторів. Особливо це актуально для складно побудованих покладів у зонах соляних куполів Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ). Методи. Коли порода насичена флюїдами, її щільність і швидкість поширення пружних коливань змінюються, що впливає на відбиття та проходження сейсмічних хвиль. Зміни в сейсмічних амплітудах і швидкостях вказують на ознаки присутності різних флюїдів, таких як нафта, газ або вода, тим самим допомагаючи в ідентифікації пластових флюїдів. Також опосередкованими діагностичними інструментами є AVO-аналіз та еластична інверсія. Результати. Проаналізовано шість газових родовищ на території ДДЗ, які мають тотожні характеристики сейсмічного поля в межах газового покладу. Описано інтегральний вплив пористого насиченого пласта на амплітуди, частоти та швидкості поширення пружних хвиль. Висновки. У результаті комплексного аналізу сейсмічних даних описано методику, яка дає змогу оцінити ключові характеристики колектора та в той же час виявити газові пастки або ділянки накопичення вуглеводнів, притаманних регіону ДДЗ.