СТУПІНЬ ДЕГРАДАЦІЇ ҐРУНТІВ ТА УТВОРЕННЯ АЕРОЗОЛІВ ІЗ ПРОДУКТІВ ВИБУХІВ УНАСЛІДОК БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - БІЛИЙ, Тарас; ГЛАВАЦЬКИЙ, Дмитро; ПОЛЯЧЕНКО, Євген; МЕЛЬНИК, Галина; ЧЕРКЕС, Семен; ЛІТВІНОВ, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. На території України, де ведуться масштабні бойові дії, зосереджене промислове виробництво та розвинена транспортна інфраструктура, зокрема кожне десяте підприємство має підвищений (1-й чи 2-й) клас небезпеки. Не менших збитків від обстрілів та мінування зазнали орні поля, що негативно впливає на продовольчу безпеку у світі. Ступінь екологічної небезпеки території, на якій пройшли бойові дії, визначається насамперед рівнем приземних концентрацій забруднювальних речовин, що потрапляють у природне середовище. Концентрації, а також дальність і площа розсіювання забруднювачів залежать від параметрів вибуху, висоти підйому хмар продуктів вибуху та метеорологічних умов. Методи. Для уражених війною ділянок запропоновано механізми оцінювання ступеня механічного пошкодження ґрунтів та потрапляння пилу від газопилової хмари в довкілля на основі методів, які використовують на гірничодобувних підприємствах для аналізу екологічної небезпеки. Результати. Дослідження виконано безпосередньо в польових умовах, де ідентифіковано близько 1000 воронок різних діаметрів. За морфологічними формами воронок оцінено основні параметри вибуху: об’єм переміщеної (або зруйнованої) землі, маса аерозолю та пилу, що потрапила в атмосферу, ширина та висота навалу – розліт землі від центру вибуху. Розраховано висоту підняття газопилової хмари від потужних вибухів, що вкрай важливо для моделювання динаміки твердих частинок у хмарі та розв’язання задач регіонального переносу забруднення. Побудовано послідовний алгоритм для оцінювання руйнування та пошкодження ґрунтів і потрапляння аерозолю та пилу в атмосферу, який утворюється під час наземних вибухів. Висновки. Запропоновано алгоритм розрахунків ступеня пошкодження ґрунтів та потрапляння пилу в атмосферу від артилерійської зброї різного калібру. Отримано розрахунки висоти підняття газопилової хмари від потужних вибухів та розльоту землі від воронки. Оцінено накопичувальну дію пошкодження ґрунтів та забруднення атмосфери речовинами продуктів вибуху за добу, місяць та рік. Результати порівняння завданої шкоди ґрунтам та викиди шкідливих речовин в атмосферу внаслідок війни мають зіставний масштаб з роботою середньостатистичного кар’єру в Україні за рік. Враховуючи масштаб лінії бойових зіткнень забруднення природного середовища матиме катастрофічні наслідки.