ГЕОЛОГО-ГЕОМОРФОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ МОРФОДИНАМІКИ МАЛИХ РІЧОК (НА ПРИКЛАДІ РІЧКИ ЧЕЧВИ, ПРИТОКИ ЛІМНИЦІ) - БАЙРАК, Галина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Малі ріки є важливим елементом у структурі земної поверхні, беруть активну участь у формуванні її морфологічних обрисів. Вони відіграють вагому роль у функціонуванні середніх і великих рік, впливають на реалізування загальної природозберігаючої стратегії використання водних ресурсів у конкретному регіоні. Проблема вивчення стану і змін малих річок, а також чинників, які зумовлюють зміни, є багатогранною і потребує глибоких досліджень. Малі річки найбільше залежать від геолого-геоморфологічних чинників, тому важливим у цьому плані є вивчення саме їхнього впливу на зміни русла. Методи. Для дослідження морфодинаміки русла Чечви було використано топографічні карти 1906, 1910, 1927, 1944, 1981 років, аерофотознімки 1952, 1967, 1978 років та космознімки 2005–2024 років. Геокодування та оцифрування русла виконувалось у програмі QGIS. Для аналізу розподілу процесів ерозії–акумуляції у руслі вздовж поздовжнього профілю річки розроблено спеціальний інтерактивний модуль у середовищі MS Visual Studio. Картографічні та польові дослідження застосовано для виявлення характеристик впливу геологічних та геоморфологічних факторів на морфодинаміку русла. Результати. На основі аналізу різночасових матеріалів досліджено морфодинаміку р. Чечви, лівої притоки Лімниці. Вона проявилася поперечними та поздовжніми зміщеннями русла як у гірській, так і в передгірській її частині. У гірській частині виявлено поперечні зміщення русла, зміни вершин меандр, зміни кількості рукавів. У передгірській частині спектр змін ширший: міграції русла із зміною його прямої форми на звивисту та меандровану і, навпаки, з меандрованої на пряму, розвернення випуклості вигинів на 180°, зміни ширини і довжини поясу меандрування, морфологічних типів і параметрів меандр. З геологічних факторів найбільше вплинули літологічний склад порід, зокрема наявність флішових відкладів у гірській та пухких у передгірській частинах долини, гранулометричний склад порід, їхня шарувата текстура, велика тріщинуватість та значна кількість відслонень на берегах. З геоморфологічних факторів суттєвими стали морфометрія басейну з великими перепадами висот та густим і глибоким розчленуванням, розлогі форми поперечного профілю долини, зміни ухилу і падіння річки, параметри заплави і русла. Висновки. Геолого-геоморфологічні фактори мають як спонукальний, так і обмежувальний вплив на морфодинаміку русел малих річок.