ЕТАПИ АКТИВІЗАЦІЇ ФЛЮЇДИЗАТНО-ЕКСПЛОЗИВНОГО РУДОУТВОРЕННЯ В АСПЕКТІ МІНЕРАГЕНІЇ АЛМАЗІВ І ЗОЛОТА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ОБЛАСТІ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - ЯЦЕНКО, Г.М.; БРАТЧУК, О.М.; ЯЦЕНКО, В.Г.; СЛИВКО, Є.М.; ШКУРЕНКО, І.Є.; ГАЙОВСЬКИЙ, О.В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто окремі аспекти металогенії нижньопротерозойських протоплатформ на прикладі Кіровоградського блока Українського щита. Проаналізовано джерела й умови локалізації проявів золота і алмазів у зв’язку з флюїдизатно-експлозивними процесами на етапах активізації в докембрії та фанерозої.