РІДКІСНОМЕТАЛЕВІ РУДНІ ФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - ГАЛЕЦЬКИЙ, Л.С.; КИРИЧЕНКО, С.П.; КОЛОСОВСЬКА, В.А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Територія України є значним рідкіснометалевим регіоном, а її основна докембрійська структура – Український щит (УЩ) віднесена до низки потужних рідкіснометалевих провінцій світу. Виконано металогенічний аналіз рідкіснометалевого зруденіння УЩ та складено "Карту рідкіснометалевого зруденіння Українського щита". Виділено 22 рідкіснометалеві рудні формації, які представлені рядом родовищ і рудопроявів берилію, цирконію, рідкісних земель, літію, ніобію, танталу, скандію та інших металів.