РОЛЬ ПРОЦЕСІВ ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНОЇ (ТЕРМАЛЬНОЇ) АКТИВІЗАЦІЇ В УРАНОВОМУ РУДОУТВОРЕННІ В ПОРОДАХ ФУНДАМЕНТУ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - КУЗЬМІН, А.В.; АНІСІМОВ, В.А.; МАКІВЧУК, О.Ф.; КРЮЧЕНКО, В.А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У ході виконання геолого-прогнозних досліджень у КП "Кіровгеологія" складено карту тектоно-термальної активізації (ТТА) порід фундаменту Українського щита (УЩ). Матеріал згруповано за віковими інтервалами, що відповідають встановленим для УЩ епохам привнесення урану. Аналіз одержаної інформації дозволив визначити основні території розвитку ТТА, які контролюються зонами довгоіснуючих глибинних розломів, і показав зв’язок з етапами ТТА накопичення урану у верхній частині земної кори впритул до утворення родовищ за рахунок в основному глибинних джерел урану.