ГЕОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РУДОКОНЦЕНТРУЮЧИХ МЕГАЗОН АКТИВІЗАЦІЇ УКРАЇНИ - ГАЛЕЦЬКИЙ, Л.С.; ВОЙНОВСЬКИЙ, А.С.; НАУМЕНКО, У.З. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На території України виділяється регіональна геодинамічна система з трьох наскрізних широтних мегазон активізації. В її межах концентрується більшість рудних родовищ, для яких характерна комплексність, поліхронність і зв’язок з різновіковими геологічними формаціями. Формування корисних копалин збігається з інтенсивними тектонічними та магматичними процесами. Рудоносні системи активізації мають тривале формування та "багатоповерховий" характер, що визначається різноглибинним положенням близьких за часом формування розплавів та флюїдних потоків.