ЕТАПИ ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНОЇ АКТИВІЗАЦІЇ В ІСТОРІЇ СХІДНОПРИАЗОВСЬКОГО БЛОКА УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - КИСЕЛЬОВ, В.А.; БОРОДИНЯ, Б.В.; КОЗАР, Н.А.; СТРЕКОЗОВ, С.М. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Східноприазовський блок УЩ після неоархейської кратонізації пережив принаймні два етапи тектоно-магматичної активізації: палеопротерозойський і мезопротерозойський. Розвиток кожного етапу приурочений до певних структур (зон), формування яких супроводжувалося різноманітним магматизмом (коровий – у палеопротерозойській зоні активізації й мантійний і коровий – у мезопротерозойській). Наведено короткі описи ультраметаморфічних і магматичних утворень Східного Приазов’я, їх еволюцію в часі. У межах Східноприазовського блока УЩ виділено Тельманівську зону тектоно-магматичної активізації північно-східного простягання, яка контролює інтрузії габро-піроксенітової й пікрит-есексит-латит-трахітової субформацій. Укорінення інтрузивних тіл супроводжувалося гідротермально-метасоматичними процесами, що несли вольфрам-молібденітову і поліметалеву мінералізацію. Викладені матеріали дозволяють з нових позицій оцінити перспективи розширення мінерально-сировинної бази Східного Приазов’я.