РАННЬОДОКЕМБРІЙСЬКА ГЕОЛОГІЧНА ЕВОЛЮЦІЯ ТА ПРОБЛЕМА "ТЕКТОНО-МАГМАТИЧНОЇ АКТИВІЗАЦІЇ" УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - КИРИЛЮК, В.П. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На прикладі Українського щита розглянуто основні тенденції розвитку ранньодокембрійської земної кори, зокрема її термічної еволюції. Зроблено висновок про малу ймовірність стабілізації фундаменту Українського щита в дорифейський час і, відповідно, його справжню рифейську тектоно-магматичну активізацію. Явища, що розглядаються як прояви активізації, скоріше за все слід вважати наслідком процесів залишкової активності від ранньодокембрійського етапу розвитку.