ОСОБЛИВОСТІ ТА МОЖЛИВІ ПРИЧИНИ ОРІЄНТАЦІЇ ПОРФІРОБЛАСТІВ ПОЛЬОВИХ ШПАТІВ У ГРАНІТОЇДАХ ЛИПНЯЗЬКОЇ СТРУКТУРИ - ШЕВЧУК, В. В.; КОЧЕТОВ, Р. В.; ЯРЕЩЕНКО, С. П.; МАРЧЕНКОВ, Д. Ф. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
За співвідношенням кристалізаційної та деформаційної сланцюватості, вираженої мегакристалами калієвого польового шпату, в межах Липнязької граніто-гнейсової структури досліджено динамо-кінематичні умови її форму вання. Показано зміну умов транстенсії під час росту порфіробластів умовами транспресії на пізніх етапах формування ядра структури.