РУДОНАФТОГАЗОНОСНІСТЬ НОВОГО МІНЕРАГЕНІЧНОГО ПОЯСУ ЄВРАЗІЇ - ПАНОВ, Б. С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Описано новий рудонафтогазоносний мінерагенічний пояс Євразії, який має планетарний масштаб та об’єднує на території СНД такі геологічні структури: Брестський прогин, Прип’ятський грабен, Дніпровсько-Донецьку западину, Донбас, прихований кряж Карпінського, Мангишлацький прогин, Султануіздаг, Бухаро-Хівинську зону дислокацій та Південний Тянь-Шань. Дана перспективно-прогнозна оцінка рудонафтогазоносності структур, які заслуговують дальшого вивчення об’єднаними зусиллями фахівців різних країн.