ГЕРМАНІЙ ЯК ЕЛЕМЕНТ КРИТИЧНОЇ СИРОВИНИ. БУРОВУГІЛЬНІ РОДОВИЩА ЗАКАРПАТТЯ ЯК ДЖЕРЕЛО ДЛЯ ОТРИМАННЯ ГЕРМАНІЮ В УКРАЇНІ - БУРЛУЦЬКИЙ, Микола; ЛИТВИНЮК, Станіслав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Визначено поняття критичної сировини, з врахуванням визначень, що застосовуються у США та Європейському Союзі. Надано основні етапи становлення нормативної бази та вимоги США, ЄС щодо критичної сировини. Розглянуто хронологію щодо зміни кількості корисних копалин, які є складовою частиною критичної мінеральної сировини. Україна є державою з потужною мінерально-сировинною базою, багатства надр якої зумовлені особливостями геологічної будови її території. Україна володіє потужним ресурсним потенціалом і може стати одним із провідних світових виробників деяких видів корисних копалин, у тому числі такої важливої сировини, як берилій, германій та графіт. У нашій державі наявні близько 22 елементів корисних копалин, які належать до критичних і містяться в переліку критичних для ЄС. Проведено аналіз та перспективи використання різних методів та сучасних технологій вилучення германію як одного з елементів критичної сировини. Розглянуто можливість щодо використання сучасних методів вилучення в Україні, зокрема на прикладі буровугільних родовищ Закарпаття. В Україні саме буровугільні родовища Закарпаття мають потенціал стати важливим джерелом для видобутку рідкісних (рідкоземельних) елементів, у тому числі і германію. Опрацьовано можливість залучення сучасних світових технологій, які б сприяли видобутку бурого вугілля в Закарпатті з дотриманням усіх існуючих екологічних та соціально-екологічних вимог чинного законодавства. Асоціація германію з рідкісними (рідкоземельними) елементами у цих родовищах може підвищити економічну цінність їх комплексного використання, оскільки існують закордонні технології, що дають змогу одночасно вилучати кілька критичних елементів з одного джерела. Пропонується впровадження технологій вилуговування та флотації для підвищення ефективності видобутку. Це сприятиме економічному зростанню регіону та відповідатиме світовим вимогам щодо критичної сировини. Вказано на необхідність запровадження в Україні Стратегії видобутку рідкоземельних та рідкісних металів для покращення економічної ситуації в гірничодобувній промисловості. А саме, необхідності комплексного відпрацювання родовищ бурого вугілля, з його використанням як палива, так як джерела рідкоземельних металів, необхідних для сучасних технологій у промисловості.