ЗАЛІЗОРУДНА ГІРНИЧОДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ У СВІТОВОМУ КОНТЕКСТІ - МИХАЙЛОВ, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто структуру залізорудної гірничодобувної промисловості України, її роль і значення у світовому видобутку залізних руд. Показано, що гірничозбагачувальні комбінати галузі є одними з головних бюджетоформуючих підприємств України. Проведено оцінку стану і прогнозування розвитку мінерально-сировинної бази залізних руд України з урахуванням кон’юнктури світового ринку і прогнозної оцінки його потреб. Розглянуто світові тенденції розвитку залізорудної гірничодобувної промисловості, показано, що загальною світовою тенденцією за останні передвоєнні п’ять років (2017–2021) було поступове збільшення видобутку залізних руд. Наведено стислу характеристику залізорудних басейнів України. Охарактеризовано найважливіші гірничодобувні підприємства України. Показано, що залізні руди є традиційним видом гірничорудної сировини України, інвестиційна привабливість якої ґрунтується на значних запасах, багаторічному досвіді розробки, розвиненій інфраструктурі.