ШЕЛЬФОВІ ПАЛЕОРУСЛА, СХИЛОВІ КАНЬЙОНИ, ГЛИБОКОВОДНІ КОНУСИ І ПІДВОДНІ КОМПЛЕКСИ МАСОПЕРЕНОСУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА МІГРАЦІЮ ВУГЛЕВОДНІВ НА ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОМУ ШЕЛЬФІ ЧОРНОГО МОРЯ - ТИЩЕНКО, Андрій; КИЧКА, Олександр; ВИЖВА, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Тектонічна еволюція і структурна будова шельфової зони зчленування Східноєвропейської платформи, ереддобруджинського передового прогину Скіфської плити та накладеної мезо-кайнозойської Чорноморської западини вирізняються особливою складністю. Представлені дослідження даної зони зчленування просторово відповідають мілководній внутрішній частині північно-західного шельфу Чорного моря. Методи. Було проведено тематичну геологічну інтерпретацію регіональних сейсмічних даних 2D CDP, що включала 47 профілів (загальна довжина майже 10 000 км), отриманих для НАК "Нафтогаз України" у 2005 році та переоброблених із застосуванням методу відновлення істинної амплітуди. Ці структурні побудови доповнено інтерпретацією дещо щільніших 2D CDP сейсмічних даних, отриманих компанією Western Geophysical у 1994 році, хоча остання застосовувала інші параметри зйомки та методику обробки. Результати. У межах українського сектору північно-західної частини Чорного моря і суміжної акваторії за результатами комплексних досліджень було вперше закартовано масштабну систему глибоководних підводних комплексів масопереносу неоген-четвертинного віку. На основі тематичної інтерпретації було з’ясовано, що система глибоководних підводних комплексів масопереносу у своїй підошовній частині площинного ковзання утворює систему багатоярусних екранів на шляху висхідної міграції вуглеводнів. Детальна геологічна інтерпретація даних сейсморозвідки, а також глибокого буріння дала змогу виділити дренажну мережу, яка поєднує в собі колекторські різновиди турбідитів і каналів дистальних конусів виносу, а також комплексу заповнення врізаних долин континентального палеосхилу та похованих річкових палеодолин внутрішнього шельфу. Висновки. Система високоамплітудних крайових скидів краю палеошельфу та ерозійних поверхонь контролює шляхи перетікання вуглеводнів з нижчих структурних рівнів у Чорноморській западині нагору та сприяє їхньому проникненню в приконтактові колектори верхньої крейди, палеоцену та еоцену північно-західного шельфу, що є важливим аспектом для розуміння шляхів підвищення результативності пошуково-розвідувальних робіт на нафту та газ у даному регіоні.