МЕТОДИКА УТОЧНЕННЯ МАГНІТУД ЗА ОБ’ЄМНИМИ ХВИЛЯМИ ЗЕМЛЕТРУСІВ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ - НАЗАРЕВИЧ, Л. Є.; КЕНДЗЕРА, О. В.; НАЗАРЕВИЧ, А. В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено аналіз частотного складу сейсмічних коливань (об’ємних хвиль) залежно від магнітуди землетрусу. На цій основі встановлено формули для врахування усереднених частотних поправок для магнітуд землетрусів Карпатського регіону України. За результатами порівняльного аналізу показано, що магнітуди слабких карпатських землетрусів насправді (з урахуванням частотного частотного складу сейсмічних коливань) є суттєво більшими, ніж визначені раніше за спрощеною методикою без такого врахування.