ПСЕВДОМОРФНІ РЯДИ АВТОХТОННИХ ГРАНІТОЇДІВ - СВЄШНІКОВ, К.; КОСТЕНКО, Н.; ЛИСАК, А.; ГАСАНОВ, Ю.; КАДУРІН, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Для автохтонних ультраметаморфічних гранітоїдів показано існування в природі шести псевдоморфних рядів: лейкогранітоїдного, аляскітоїдного, кінцигітоїдного, плагіогранітоїдного, діоритоїдного й ендербітоїдного та розглянуті їх петрохімічні особливості. Визначено, що для виділених рядів важливою ознакою є величина відношення Al2O3/CaO, яка послідовно зменшується в порядку їх переліку, що дозволяє розглядати наведену послідовність як систематизаційну.