ТИТАНОНОСНІ ГАБРОЇДИ ПЕНІЗЕВИЦЬКОГО РУДОПРОЯВУ ІЛЬМЕНІТУ (ВОЛИНСЬКИЙ МЕГАБЛОК УЩ) - МИТРОХИН, О.; МИТРОХИНA Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Досліджено Пенізевицький рудопрояв ільменіту, пов’язаний з дайкоподібним тілом метаморфізованих габроїдів у межах Федорівського габро-анортозитового масиву коростенського комплексу. Проаналізовано структурне положення рудопрояву, а також вивчено умови залягання та речовинний склад руд. Виявлено, що вихідний склад метаморфізованих титаноносних габроїдів Пенізевицького рудопрояву відповідав меланократовим рудним норитам, первинно збагаченим на ільменіт. Зроблено висновок, що титаноносні габроїди за складом подібні ільменітовим норитам родовища Телнес (Норвегія), відрізняючись від останніх накладеними постмагматичними перетвореннями, які, однак, не впливали на перерозподіл рудної речовини. Припускається, що збагачення порід ільменітом відбувалося ще на магматичній стадії формування рудопрояву.