ПРОТЕРОЗОЙСЬКІ ГРАНІТО-ГНЕЙСОВІ МОНОКЛІНАЛІ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА ТА ЇХ МОРФОСТРУКТУРНІ ТИПИ - ШЕВЧУК, В.; ШЕВЧУК, Вол. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Аргументується виділення граніто-гнейсових монокліналей як особливих структурних форм метаморфічних комплексів, поширених в областях тектоно-магматичної активізації. На прикладі протерозойських граніто-гнейсових монокліналей Українського щита запропоновано типізацію таких структур за структурно-текстурними елементами та їх парагенезисами, що відображають еволюції динамо-кінематичних умов формування.