ВИСОКОПЕРСПЕКТИВНІ ОБ’ЄКТИ МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННОЇ БАЗИ УКРАЇНИ. ЧАСТИНА 2. НЕМЕТАЛІЧНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ - МИХАЙЛОВ, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Наведено стислий опис високоперспективних об’єктів мінерально-сировинної бази неметалічних корисних копалин України, на основі експертної оцінки їхньої інвестиційної привабливості. Як найперспективніші виділені такі види сировини: каолін (Жежелівське, Глуховецьке, Турбівське, Великогадоминецьке родовища); облицювальне каміння (Сліпчицьке і Головинське родовища лабрадориту; Омелянівське, Токівське, Капустянське, Лизницьке і Корнинське родовища граніту); тугоплавкі глини (Часів-Ярське, Новорайське, Володимирівське, Пологівське); графіт (Заваллівське, Буртинське (Хмелівська ділянка) родовища); гранат (Слобідське, Іванівське); кварцова сировина (Гусарівське, Великоглібовицьке); п’єзокварц (Волинське); фосфорити (Жванське); вапняки для цукрової промисловості (Замок, Лисогірка); бентоніт (Черкаське родовище). Ці родовища серед неметалічних корисних копалин України мають найвищий рівень інвестиційної привабливості, найнижчі ризики інвестиційних вкладень і можуть бути рекомендовані як першочергові об’єкти для інвестування в їхнє вивчення і промислове освоєння. Для визначення перспектив інвестування конкретних об’єктів необхідна попередня геолого-економічна оцінка доцільності та рентабельності їхнього промислового освоєння.