БУДОВА ТА ЛІТО-ФАЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДКЛАДІВ КАЛАКСЬКОЇ СВИТИ ЗИХ-ГОВСАНСЬКОЇ ПЛОЩІ ЗА 3D-ДАНИМИ СЕЙСМОРОЗВІДКИ ТА КАРОТАЖУ - АХМЕДОВ, Тофік; ХАЛІЛОВА, Лала (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Детальне вивчення геологічної будови та літо-фаціальних особливостей відкладів пліоценової продуктивної серії на основі 3D-даних сейсморозвідки та каротажу свердловин має важливе практичне значення, оскільки основна частка вуглеводнів, що видобуваються в Азербайджані, припадає на ці родовища. Метою досліджень було виявлення особливостей геологічної будови Зих-Говсанської площі, вивчення літо-фаціальних властивостей відкладів калакської свити продуктивної серії на основі спільного аналізу 3D-даних сейсморозвідки та каротажу свердловин (WL). Методи. Як основний метод дослідження обрано структурне картування за сейсмічними даними. Під час вивчення розрізу також проводили сейсмогеологічний, сейсмостратиграфічний і палеогеоморфологічний аналізи. Результати. За контуром аномалій знижених і підвищених значень середніх амплітуд відбитих хвиль сейсмічних горизонтів і картами часових потужностей, а в окремих випадках і за розломами, у різних частинах Зих-Говсанської площі визначено QaS-пласти й ідентифіковано родовища, з’ясовано їх розміри та площу. Для кожного покладу визначено ефективні та нафтонасичені товщі. За да- ними останнього інтервалу випробувань і перфорації в свердловинах, пробурених на досліджуваній території, а також за верхом водо- насиченого пласта і за вибоєм нафтонасиченого пласта, встановлені абсолютні позначки нафто-водоконтакту виявлених родовищ. Характер насичення визначали за даними каротажу. У процесі дослідження також було встановлено тип кожного родовища. Висновки. У родовищах Qala, що розробляються на території досліджень, виявлено одну перспективну пастку в пласті QaS-3, дві пастки в пласті QaS-2 й одну пастку в пласті QaS-1 на родовищі Зих на основі палеогеоморфологічних особливостей, де можливо припустити, що умови для накопичення піщаного матеріалу сприятливі.