СУЧАСНА СЕЙСМІЧНА 3D-ЗЙОМКА Й ОБРОБЛЕННЯ ДАНИХ НА НАДМАЛИХ ГЛИБИНАХ У ПІВНІЧНО-ЗАХІДНІЙ ЧАСТИНІ ЧОРНОГО МОРЯ - ТИЩЕНКО, Андрій; ВИЖВА, Андрій; МЕЛЬНИК, Леонід; ТЕНАНДЕР, Йонас Фагерлі; КІТТЕЛЛ, Ларс-Ерік; ХЕЛЬГЕБОСТАД, Крістіан Сварва (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Розглянуто проведення сучасної 3D-сейсморозвідки та її оброблення (PSDM+FWI) на надмалих глибинах на ділянках внутрішнього шельфу Дельфін північно-західної частини Чорного моря. Незважаючи на глибини від 14 м до 40 м, було обрано ефективну систему збирання даних, що дало змогу оминати перешкоди на морському дні. Методи. Технологія GeoStreamer допомогла отримати більше можливостей для оброблення сейсмічних даних. Відокремлені компоненти хвильового поля дали змогу застосувати передові технології оброблення даних. Одержані дані було опрацьовано сучасними алгоритмами часового та глибинного оброблення, включно із 3D-розділенням хвильових полів, дехостингом, послабленням кратних хвиль і шумів за допомогою машинного навчання. Результати. Продемонстровано здатність фінальної глибинної швидкісної моделі міграції (FWI) фіксувати високошвидкісні та низькошвидкісні контрасти, що критично важливо для глибинної міграції. Зображення розділеного хвильового поля (SWIM) поліпшило візуалізацію морського дна, забезпечуючи відповідність батиметричним даним. Використовуючи SWIM, стало можливим отримати зображення мілководної ділянки з високою роздільною здатністю, що відкриває можливість використання цих даних для оцінювання місця розташування вітроелектростанцій і розвідки водню. Висновки. Порівняння сейсмічних 2D- і 3D-даних вказує на вищу якість останніх, що має вирішальне значення для оцінювання вуглеводневого потенціалу ділянки внутрішнього шельфу Дельфін. Наступне дослідження буде зосереджене на розвідці зовнішнього шельфу та прилеглих глибоководних ділянок, виділяючи українські води Чорного моря як перспективний район для розвідки вуглеводнів. Отримані сейсмічні 3D-дані відіграють ключову роль для подальшого розвитку й оцінювання перспективності цієї ділянки, надаючи цінну інформацію в економічно ефективний спосіб.