МАГНІТНО-МІНЕРАЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ҐРУНТІВ КИЇВЩИНИ, УРАЖЕНИХ ВІЙСЬКОВИМИ ДІЯМИ - МЕНЬШОВ, Олександр; БОНДАР, Ксенія; БАХМУТОВ, Володимир; ГЛАВАЦЬКИЙ, Дмитро; ПОЛЯЧЕНКО, Євген (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Одним із небезпечних впливів на довкілля, викликаних військовими діями в Україні, є деструкція ґрунтового покриву, а саме його забруднення, перерозподіл генетичних горизонтів, ущільнення, зміна фізико-хімічних агрономічних показників тощо. Накопичений досвід показує, що більшість із цих процесів відображаються на магнітних властивостях ґрунтів. Методи. Застосовано методику магнітних досліджень, що передбачає повний спектр польових і лабораторних досліджень. Результати. На основі розробленої діаграми для співвідношень ідеальної (безгістерезисної) магнітної сприйнятливості до низькочастотної магнітної сприйнятливості (χARM/χlf) та ідеальної магнітної сприйнятливості до частотної залежності магнітної сприйнятливості (χARM/χfd) було розбраковано дрібнозернисті магнітні частинки літогенного та бактеріального походження у ґрунтах дослідних ділянок Київщини. Для Старих Петрівців було ідентифіковано лише одну групу зразків. У Демидові виявили дві групи: більшу, позначену зеленим кольором, і меншу, позначену червоним. Нарешті, на ділянці дослідження Озера було визначено дві еквівалентні групи. За результатами термомагнітного аналізу магнітної сприйнятливості було ідентифіковано незвичний для ґрунтів "хвіст" після 600 °С, що вказує на вміст металевого заліза. Вміст важких металів у магнітній фракції ґрунтів з об’єктів військового ураження залежить від складу сплавів зброї, що вражає конкретне місце. Висновки. Під час вибуху різних типів боєприпасів утворюються уламки неправильної форми через значний механічний вплив, а додаткове нагрівання в процесі призводить до утворення залізних сферул. Цей складний фізико-хімічний процес виникає внаслідок взаємодії високотемпературних газів, пилу та розплавленого металу. Зазначені об’єкти успішно ідентифікуються на основі експресних і дешевих магнітних методів.