НОРМАТИВНІ ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ МІНЕРАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ДЕРЖАВНОГО ФОНДУ НАДР УКРАЇНИ - ЛИТВИНЮК, Станіслав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Зі становленням незалежності українська геологічна галузь більшою мірою успадкувала нормативну та методичну структуру й механізми, які були утворені в рамках економічних, соціальних та інших умов існування колишніх радянських республік. За часи незалежності в Україні відбулися фундаментальні зміни законодавства у сфері надрокористування та формування мінерально-сировинної бази. У контексті визначення передумов створення надійної системи управління мінеральними ресурсами актуальним є системний аналіз чинної нормативної бази, пошук її недоліків та створення ефективної політики інтегрованого управління мінеральними ресурсами. Методи. Під час аналізу поточного нормативно правового стану та його змін у минулому, було використано широкий комплекс досліджень, який включав загальнотеоретичні методи наукових і прикладних досліджень. Окрім загальнотеоретичних методів аналізу, статистики та систематизації, для досягнення постановленої мети проведено структурний аналіз нормативно-правової бази геологічної галузі. Результати. Проведено узагальнювальний нормативно-правовий аналіз функціонування інституцій геологічної галузі. Визначено перелік установ і підприємств, які мають справу з геологічним вивченням, промисловим освоєнням, обліком, моніторингом та контролем, який пов’язаний з мінеральними ресурсами. У процесі дослідження встановлено інституційний взаємозв’язок "зацікавлених сторін" під час реалізації загальнодержавних програм, які формують головну стратегію управління державного фонду надр України. Висновки. Комплексний аналіз регуляторної політики у сфері управління мінеральними ресурсами виявляє обставини, що потребують врахування під час оновлення та внесення змін до чинних стратегій. Створення ефективної системи управління мінеральними ресурсами можливе у рамках узгоджених цільових національних стратегічних програм. Функціонування та розвиток такої системи управління має вирішальне значення для досягнення збалансованого управління ресурсами в умовах швидкозростаючих потреб промисловості.