ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ ЗАЛІЗОРУДНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ КРАЇНИ - ГОРОШКОВА, Лідія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Україна посідає одне з провідних місць у світі серед виробників товарної залізної руди – сьоме місце з видобутку залізної руди та близько 5 % світового обсягу виробництва товарної залізорудної продукції. Щодо важливості залізної руди для економіки країни, то саме залізна руда і сталь разом становили 30 % експорту України в 2017 р., водночас залізна руда сягала 6,3 % загального обсягу експорту. З початком війни ситуація змінилась, отже актуальним завданням є розробка стратегії розвитку залізорудної галузі України в умовах війни та з урахуванням завдань повоєнного відновлення країни та принципів ефективного управління використанням та відтворенням ресурсної бази України. Методи. Для проведення дослідження використано загальнонаукові (аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналітичне групування) та спеціальні (абстрагування, моделювання, прогнозування, статистичного аналізу та ін.) методи вивчення явищ і процесів. Результати. Проведено дослідження стану ринку залізної руди у світі та Україні. Задля оцінки ситуації у залізорудній галузі України було здійснено порівняння із загальносвітовими. Отримані результати дали змогу дійти висновків, що з 2003 року спостерігається кореляція між динамікою видобутку залізної руди у світі та в Україні. Щодо цінових характеристик, то наявні однакові тенденції щодо змін, але за абсолютними значеннями експортні ціни України є нижчими за світові. Встановлено, що саме залізорудна галузь є тією, яка компенсує втрати економік країн світу під час кризових ситуацій або допомагає їх подолати. З урахуванням цього досліджено взаємозв’язок між ВВП країни та обсягами експорту й експортними цінами на залізну руду та їх світовим рівнем з використанням функції взаємної кореляції. Побудовано економіко-математичну модель та визначено основні фактори впливу. Проведено дослідження впливу повномасштабної війни на стан залізорудної промисловості та її експортні можливості. У контексті очікуваних тенденцій на найближчі роки доведено, що існує доцільність збільшення експорту руди задля підтримки економіки країни. Здійснено прогнозування тенденцій розвитку вітчизняної залізорудної галузі (видобутку залізної руди, експортних можливостей країни) в умовах війни з урахуванням очікуваних перспектив розвитку світового ринку. Висновки. В результаті проведеного дослідження доведено ключове значення залізорудної галузі для економіки країни, у т. ч. в періоди криз та подолання їх наслідків. Побудовано економіко-математичну модель впливу галузі на ВВП країни з урахуванням експортних потоків. Це дало змогу спрогнозувати основні параметри розвитку галузі під час війни та задля повоєнного відновлення України.