ОЦІНКА ВАРТОСТІ МІНЕРАЛЬНИХ РЕСУРСІВ ЯК АСПЕКТ ПАРАМЕТРИЧНОГО ВИМІРУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ІНДУСТРІАЛЬНОЮ ВІДБУДОВОЮ УКРАЇНИ - ДАНИЛИШИН, Богдан; БОДЮК, Адам; ГРОМОЗДОВА, Лариса; МАХОРТОВ, Юрій; ЛЕОНТОВИЧ, Сергій; ДЕРБЕНЬОВА, Яна; РВАЧ, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Присвячено висвітленню ряду пропозицій і методичних розробок, що є частиною практичної реалізації запропонованого Кабміном України та Національною радою параметричного виміру відновлення економіки після воєнних дій, що передбачає напрацювання параметрів "відбудови та трансформації кожного сектору". Сфокусовано увагу на необхідності вдосконалення існуючої методики оцінки вартості мінеральних ресурсів, зокрема запропоновано систему публічного управління використання параметричного ціноутворення мінеральних ресурсів на теоретичній основі товарознавства та маркетингу. Наголошено на важливості теоретичних досліджень у сфері надрокористування в частині вартісної оцінки мінеральних ресурсів у процесі їх переміщення по усіх стадіях технологічного циклу: від первинного видобутку до кінцевого продукту, що підлягає реалізації. Доведено, що дослідження характеристик корисних копалин слід проводити в комплексі: геологічні, цінотвірні та товарознавчо-ринкові, тоді ці дослідження матимуть не абстрактну цінність, а практичну економічну значущість, у тому числі для обчислень маркетингових економічних і фінансових показників родовищ, що будуть експлуатуватися, їх майбутньої економічної ефективності. Вказано на необхідність вдосконалення теорії публічного управління в частині використання параметричного виміру відбудови індустрії України, насамперед – параметричних методів ціноутворення. Ці методи відповідають виклику часу та концепції параметричного публічного управління відбудовою індустрії України на науковій смарт-основі. Цей процес автори назвали "смарт-неоіндустріалізацією". Уточнено поняття геологічного товару, його споживних властивостей, споживної вартості і вартості, із врахуванням специфіки товарного виробництва добувної промисловості. Надано уточнення ряду товарознавчих визначень понятійного апарату з теорії досліджень мінеральних корисних копалин у процесі їх переміщення по усіх фазах суспільного виробництва. Наголошено, що корисні копалини можна умовно розглядати як майбутні товари, рух їх трансформації від природного стану до стану готового продукту вивчають фахівці з економічної геології, товарознавства, маркетингу, публічного управління. Наукова новизна статті полягає в запропонованому математичному формалізованому описі розрахунку ціни для параметричного ряду геологічних суб’єктів, що різняться здатністю задовольнити потреби споживача у зв’язку з тим, що не є ідентичними за фізико-хімічним складом.