ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ОБ’ЄКТІВ САМОРОДНОМІДНОЇ ФОРМАЦІЇ ВОЛИНСЬКОГО РУДНОГО РАЙОНУ - МИХАЙЛОВ, Володимир; АНДРЄЄВА, Олена; СИДОРЧУК, Віталій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Вступ. Мідь є одним із критичних металів для промисловості України. На території України відомо понад 150 проявів міді різних генетичних та геолого-промислових типів, найбільший інтерес з яких становлять прояви самородномідної формації в рифейських трапах Волинського міднорудного району. Для визначення ступеня інвестиційної привабливості проявів міді необхідна об’єктивна оцінка ресурсної бази міднорудного району. Методи. Проведено аналіз результатів пошукових та пошуково-оцінювальних робіт у межах рудопроявів Волинського міднорудного району: переглянуто дані по свердловинах, виділені перспективні інтервали, уточнено площі та перераховано ресурси мідних руд. Результати. Здійснено перерахунок ресурсного потенціалу Волинського міднорудного району для трьох металогенічних площ: Волинська, Кухотсько-Вольська і Маневицька, показано, що їх попередня оцінка під час проведення пошуковооцінювальних робіт завищена на порядок. Висновки. Встановлено, що самородномідне зруденіння Волинського міднорудного району має незначну інвестиційну привабливість і подальше освоєння його потенціалу потенційними інвесторами пов’язане зі значними ризиками. Певний інтерес становить група проявів західного облямування Гірницького горсту (Жиричі, Заліси-Шменьки), але незначні параметри рудних тіл, їх розпорошеність по площі і по розрізу, невеликий вміст міді, необхідність підземного способу видобутку ставлять під питання економічну доцільність їх розробки.