ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНІ АЛГОРИТМИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ СОЛЯНО-КУПОЛЬНОЇ ТЕКТОНІКИ ЗА СЕЙСМІЧНИМИ ДАНИМИ - РУСАЧЕНКО, Наталія; КУЗЬМЕНКО, Павло (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Обробка сейсмічних даних, в умовах складної соляно-купольної тектоніки Дніпровсько-Донецького басейну, вимагає особливої уваги до оконтурення тіла соляного штока. Статтю присвячено аналізу методичних принципів застосування високотехнологічних алгоритмів обробки сейсмічних даних, які стали галузевими стандартами в провідних сервісних геофізичних компаніях, а в Україні тільки починають включатися до послідовності процедур обробки сейсмічної інформації. Детально описано переваги пре-стек глибинної міграції порівняно з часовою міграцією, результати якої можуть містити "pull up" та "push down" ефекти. Також висвітлено результати міграції зворотного часу (RTM), що значно покращила простеження горизонтів, на прикладі матеріалів Дніпровсько-Донецької западини, у прирозломних та приштокових зонах. Проаналізовано результати повнохвильової інверсії (FWI) для візуалізації соляно-купольної тектоніки та візуалізації штоків. Розглянуто комплексне використання глибинної міграції, RTM та FWI під час обробки масиву сейсмічних даних у межах румунської частини Карпат. Результати ілюструють покращення роздільної здатності, сейсмічні горизонти стали більш регулярними, вдалося уникнути переходу з фази на фазу. Також оконтурено просторові межі розломів та соляні тіла. Наголошено, що сейсмічні дані, які максимально відображають реальне геологічне середовище, можуть бути отримані тільки в результаті синергічного поєднання досконалих варіантів систем спостереження та обробки, достовірних швидкісних моделей та сучасних алгоритмів міграції як елементів технології загалом. Комплексне застосування цих технологій демонструє узгоджені геологічні результати та створює передумови для виявлення нових родовищ та пасток вуглеводнів, що приурочені до зон розвитку солянокупольної тектоніки Дніпровсько-Донецької западини.