ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ УТОЧНЕННЯ РЕЛЬЄФУ ГЕОЇДА ЗА ДАНИМИ СУПУТНИКОВОЇ ГРАВІМЕТРІЇ - Дубовенко, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2024)
Проаналізовано сучасний стан проблеми уточнення форми (ундуляцій) геоїда з урахуванням параметрів моделі гравітаційного поля Землі EGM-96 для еліпсоїда WGS-84 за доступними даними супутникових спостережень. Взаємозв’язок гравітаційного поля з індуляціями геоїда проілюстровано на прикладі розрахованого прогину геоїда внаслідок землетрусу на Суматрі, а також на прикладі уточнення за відомими аномаліями геоїда параметрів точкових джерел густинних аномалій в Північній Атлантиці. Вказана необхідність врахування непрямих ефектів. З метою оцінки впливу часових варіацій гравітаційного поля внаслідок динаміки руху планети по орбіті запропоновано релятивістські вирази збільшення маси і повної енергії тіла в гравітаційному полі. В районах високоградієнтного поля величина флуктуацій повної енергії спів ставна з похибками спостережень ^g. Застосування формул в розрахунках ускладнено через відмінність наявних референц-систем.