ГОЛОВНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТА АКТИВІЗАЦІЇ СТРУКТУРНИХ ОСУВІВ В БАСЕЙНІ РІЧКИ ЛАТОРИЦЯ (СХІДНІ КАРПАТИ) - Іванік, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглянуто геологічну будову та характер прояву сучасних гравітаційних та водно-гравітаційних процесів району с. Задільське (Закарпаття) із застосуванням даних детальних польових досліджень та крупномасштабного геологічного картування. Охарактеризовано формування ортогональних по відношенню до річкових долин структурних осувних зон. Означено визначальні чинники формування осувів. Підтверджено пріоритетну роль структурно-деструктивних процесів у виникненні та активізації осувних явищ.