ПРОГНОЗУВАННЯ ДОВГОТРИВАЛОЇ МІЦНОСТІ ГІРСЬКОГО МАСИВУ У ГЕОЛОГІЧНИХ СЕРЕДОВИЩАХ СКЛАДНОЇ СТРУКТУРИ - Маслов, Б.; Ляшенко, Я.; Максименко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Розглядається нелінійна модель багатокомпонентного геологічного середовища, поведінка якого є залежною від наявності трищінуватості та флюїдонасиченості. Проведено геоінформаційний аналіз параметрів в’язкопружного поля біля концентраторів деформацій типу виробок метрополітену на відповідність прогнозованих результатів експериментальним даним. Визначено межу достовірності запропонованої моделі для опису поведінки середовища та типу неоднорідних концентраторів геодинамічних полів навантажень поля в залежності від заданого прийнятного рівня похибки та доступних статистично обґрунтованих даних геофізичних спостережень. Робота є продовженням досліджень авторів у напрямку створення достовірної модельної бази для комп’ютерного прогнозу еволюції геодинамічних полів у середовищах складної мікроструктури.