PALEODICTYON: ІХНОТАКСОН ЧИ ФІЗИЧНЕ ЯВИЩЕ? - Попова, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
На основі аналізу літературних даних, а також останніх знахідок характерних структур, що їх відносять звичайно до роду Paleodictyon, висунуто припущення, що Paleodictyon представляє собою конвекційні комірки Релея-Бенара, до формування яких призводило прогрівання шаруватих (переважно флішових) товщ. В цьому випадку гіпотеза про біогенне походження Paleodictyon (яка не витримує критики і з біологічної точки зору) просто є зайвою.