ВИВЧЕННЯ ЕКЗОГЕННИХ ПРОЦЕСІВ ЗАХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ КРИМСЬКОГО ПІВОСТРОВА ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДІВ ГЛИБИННОГО НАВЧАННЯ - ОХРІМЧУК, Роман; ДЕМИДОВ, Всеволод; СЛЮСАР, Катерина; ЛУКОМСЬКИЙ, Владислав (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Вступ. Моніторинг зміни контурів берегових ліній є актуальним завданням у галузі екологічних, геологічних та інформаційних досліджень. Однак такі завдання є комплексними і вимагають використання сучасних методів обробки та аналізу даних, у тому числі даних дистанційних зондувань Землі. Одним із сучасних підходів для вирішення такого класу завдань є використання методів машинного навчання, чому й присвячені дослідження у цій статті. Об’єктом дослідження авторів є берегова лінія вздовж узбережжя західної частини Кримського півострова, дослідження якої традиційними методами стали неможливими через тимчасову окупацію Кримського півострова з 2014 року. В останнє десятиліття берегова лінія Криму могла зазнати значних змін у результаті антропогенної діяльності (у тому числі пов’язаної з військовими діями) та зсувно-абразивних процесів. У цьому дослідженні автори ок5реслюють дослідження змін берегової лінії західної частини Кримського півострова за останнє десятиліття. Методи. Автори використовували моделі CNN (U-Net model) для ефективного розпізнавання берегової лінії та її меж на супутникових знімках без необхідності ручної векторизації. Результати. Дослідження включало розробку коду Python для автоматичного створення звітів, що включають інформацію про точність мережі (0.95) та функції втрат (0.19), що полегшило оцінку різних підходів та методів. Додатково в ході дослідження було створено сценарії використання навченої мережі в задачі семантичної сегментації та переведення результату моделі сегментації у векторизований результат контурів берегової лінії Кримського півострова, який був представлений у вигляді ймовірнісного растру. Висновки. Використання такого підходу корисне для моніторингу змін берегової лінії річок, морів та озер на всій території України.