СТРАТЕГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ДЛЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВІТЧИЗНЯНИХ РОДОВИЩ - КУРИЛО, Марія; КОШАРНА, Софія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
В умовах сталого розвитку переорієнтування широкого кола технологічних галузей є неминучим явищем, яке зумовлює пертурбації усталеного переліку сировини, що має стратегічне значення. Зміни пріоритетів у першу чергу зумовлені потребою переходу до інноваційних підходів з метою вирішення старих проблем та забезпечення всіх потреб сучасного суспільства. І наразі, інтегруючись у численні глобальні економічні ланцюжки, саме рідкоземельні елементи відкривають цілий спектр нових можливостей. У рамках дослідження проаналізовано й узагальнено інформацію щодо основних напрямків використання рідкоземельних елементів, кон’юнктури їх ринку, існуючої та прогнозної динаміки цін; проведено систематизацію стимулювальних та стримувальних факторів розвитку мінерально-сировинної бази рідкоземельних елементів за економічними, екологічними, геологічними, ресурсними та технологічними показниками; простежено зв’язок сучасної світової стратегії "зеленої енергетики" із темпами інтенсифікації робіт на об’єктах потенційного видобутку рідкоземельних елементів у світі та наведено аргументацію відносно першочергової необхідності концентрування зусиль на поповненні ринку елементів церієвої групи, куди входять неодим й празеодим. За результатами проведеного дослідження зроблено висновок щодо головних факторів розвитку ринку рідкоземельних елементів, а також ідентифіковано найбільш перспективні для геологічних пошуків та реалізації видобутку ділянки на території України.