МЕТОДОЛОГІЧНІ І ТЕОРЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ СЕЙСМОГРАВІТАЦІЙНОЇ ТОМОГРАФІЇ - Вижва, С.; Продайвода, Г.; Віршило, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
В статті розглядаються нові підходи до розв’язку спільної оберненої задачі сейсмометрії (сейсмічної інверсії) та гравіметрії. Демонструється теорія розрахунку поля розсіяних сейсмічних хвиль для багатокомпонентного тріщинуватого геологічного середовища. Показано методологію побудови сейсмогравітаційного томографічного функціоналу для блоково-неоднорідної моделі середовища. Запропоновано використання методу для розв’язку задач геології нафти і газу у регіонах розвитку колекторів в кристалічних породах.