ОЦІНКА СТАНУ ПІДТОПЛЕННЯ ЗА ДАНИМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ МЕТОДОМ БАГАТОВИМІРНОЇ СТАТИСТИЧНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ НА ОСНОВІ МОДЕЛІ КОМПОЗИЦІЙНИХ РОЗПОДІЛІВ - Жуков, М.; Тішаєва, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У статті описано результати експерименту з інтерпретації даних супутникового зондування територій, що зазнають підтоплення. Запропоновано нову модель для опису статистичного розподілу даних у вигляді композиції локальних розподілів. Для оцінки належності об’єктів до класів використано Бейєсівський критерій. Проведено оцінку спроможності методу шляхом тестування 600 об’єктів. Аналіз помилок класифікації показав високий рівень надійності інтерпретації в умовах нечіткої диференціації розподілів і достатньо великої кількості класів. Метод має перспективу застосування в системах моніторингу стану територій як засіб оперативної оцінки стану підтоплення.