ОЦІНКА НАФТОГАЗОНАСИЧЕННЯ ПОРІД МАЙКОПУ РОДОВИЩА СУББОТІНА ЗА ДАНИМИ КОМПЛЕКСУ ГДС - Маковець, О.; Карпенко, О.; Башкіров, Г. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Продуктивні відклади майкопу нафтогазового родовища Субботіна є типовими для величезної за простяганням і товщиною тонкошаруватої теригенної товщі українського сектору шельфу Чорного моря. За своєю структурою та геолого-геофізичними характеристиками породи-резервуари нафти і природного газу відносяться до так званих "колекторів складної будови". Необхідні нові підходи і методики, призначені для виявлення продуктивних інтервалів, усунення неоднозначності інтерпретаційних висновків і підвищення точності в отриманні ємнісно-фільтраційних параметрів складнопобудованих порід-колекторів. Тут наведено приклад комплексного використання наявного геолого-геофізичного матеріалу із застосуванням лінійного дискримінантного аналізу.