О ВЛИЯНИИ СПЛОШНОЙ СРЕДЫ НА ГРАВИТАЦИОННОЕ ПОЛЕ МАССЫ - Вдовина, Е. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Запропоновано систему диференціальних рівнянь статичного (гравітаційного, електричного, магнітного) полів в неоднорідних суцільних середовищах. Система дозволяє отримати нові розв’язки прямих та обернених задач геопотенціальних полів з урахуванням впливу неоднорідності середовища. Запропонована модель статичного векторного поля задається системою диференціальних рівнянь першого та другого порядків. Рівняння вміщують як характеристики поля (напруженість, потенціал), так і фізичні властивості середовищ, в яких це поле існує і які впливають на величини поля.