МОНІТОРИНГ ВЕРТИКАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ ПРАВОБЕРЕЖЖЯ КАНІВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА - ОРЛЕНКО, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено моніторинг вертикальних зміщень земної поверхні правобережжя Канівського водосховища на ділянці Витачів–Стайки з використанням методики диференціальної радарної інтерферометрії (DinSAR). За результатами спостережень протягом весняного періоду з 2015 по 2023 роки відображено активні зсувні ділянки. Стисло описано метод DinSAR з акцентом на етапах фільтрації даних для картографування активізації зсувів. Зафіксовано високу кореляцію даних і підтверджено наявність зон активних зміщень на березі водосховища. Поширення та інтенсивність проявів зсувів зумовлені особливостями геологічної та геоморфологічної будови території, її тектонічних, неотектонічних та сейсмічних режимів, а також гідрологічними та кліматичними умовами. Визначено обмеження методу, що виникають унаслідок часової декореляції радіолокаційного сигналу в районах з великою кількістю рослинності. Через значну декореляцію отриманих результатів заліснених та обводнених ділянок об’єднано методику DinSAR, цифрову модель рельєфу (DEM), аналіз карт базисних поверхонь та результати обчислень спектральних індексів для виявлення ділянок активних зсувів, спричинених перезволоженням породних комплексів дніпровських схилів. Проведені дослідження демонструють доцільність використання DinSAR для виявлення та моніторингу деформації поверхні.