ПРОЯВИ КОНТАКТОВОГО МЕТАМОРФІЗМУ В ПОРОДАХ ДАВНЬОЇ "РАМИ" КОРОСТЕНСЬКОГО ПЛУТОНУ - Митрохин, О.; Білан, О.; Грущинська, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Досліджено характер поширення, умови залягання та петрографічні особливості контактово-метаморфічних порід в оточенні Коростенського плутону анортозит-рапаківігранітної формації Українського щита. Виявлено, що в екзоконтактових ореолах базитових інтрузій коростенського комплексу розповсюджені контактово-метаморфічні породи високотемпературної піроксен-роговикової фації, які попередниками помилково приймалися за піроксенові гнейси та кристалосланці давнього гранулітового фундаменту. Контактова дія гранітоїдних інтрузій головної фази вкорінення коростенського комплексу на вміщуючі гнейси та сланці проявилася, переважно, у формуванні контактово-термальних порід амфіболроговикової та піроксен-роговикової фацій.