ІЗОТОПНИЙ СКЛАД ГАФНІЮ В ЦИРКОНАХ З АНОРТОЗИТ-РАПАКІВІГРАНІТНИХ МАСИВІВ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА - Шумлянський, Л (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати дослідження ізотопного складу гафнію в цирконах, виділених з порід Коростенського та КорсуньНовомиргородського плутонів. У вихідних розплавах Коростенського плутону частка деплетованої мантійної речовини була доволі суттєвою, але поступово скорочувалась з часом; на зміну їй приходила нижньокорова речовина. В джерелі вихідних розплавів Корсунь-Новомиргородського комплексу деплетована мантійна речовина відігравала значно меншу роль, якщо взагалі була присутня. Основним джерелом служили відносно давні корові породи.