ГЕОЛОГІЧНА ОЦІНКА ПОТЕНЦІЙНИХ РЕСУРСІВ УРАНУ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ ПІВНІЧНОГО КРИВОРІЖЖЯ - Гошовський, С.; Рослий, І.; Бобров, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Проведено радіоактивний аналіз аномалій, розташованих на місці буріння свердловин, і вивчено вміст урану в підземних водах на території північно-західної околиці Дніпровсько-Донецької западини. Обґрунтовано наявність п’яти ураноносних зон, де на різних глибинах прогнозуються родовища урану. Зони розташовані в місцях перетину докембрійських глибинних і девонських рифтогенних корово-мантійних розломів. Основними джерелами уранової мінералізації осадових порід є корінні родовища і прояви руд кристалічного фундаменту, гідротермальні флюїди, що надходять по тріщинах, а також інфільтраційні розчини, що містять уран. Припускається урано-бітумна металізація в ураноносних зонах.