ВУЛКАНІТИ І РУБІН СУМІАКАТРА, О. МАДАГАСКАР - Трощенко, В.; Бублик, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Аналіз вулканітів невизначеного геологічного віку, які містяться в центральній частині Мадагаскару, показав їх відповідність толеїтам і схожість з пізньокрейдовими базальтами о. Мадагаскар. Ксеногенні включення у вулканітах свідчать про розповсюдженість коштовних корундів на нижніх, ультрамафітових частинах кори. Наведено розташування коштовних корундів літологічно контролюють салітові породи щодо сапфірів; мафітові і ультрамафітові щодо рубінів.