ОСОБЛИВОСТІ ДЕГРАДАЦІЇ ДЕФОРМАЦІЙНИХ ТА МІЦНІСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛЕСОВИДНИХ ГРУНТІВ НА ПРИКЛАДІ м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА - Мокрицька, Т. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Наведено результати математичного моделювання деформаційних і міцнісних властивостей в процесі деградації з використанням методу групового обліку аргументів. Цей метод був застосований для опису мінливості властивостей геологічного середовища як елемента природно – техногенної системи регіонального рівня. Мета дослідження: встановити особливості деградації масиву на прикладі тривалого дослідження даних про властивості перигляціальних ґрунтів з використанням методів стохастичного та індуктивного моделювання. Методи рішення і програмне забезпечення: стохастичне моделювання виконано методами кореляційно – регресійного множинного аналізу; індуктивне моделювання – методом групового урахування аргументів. Програмне забезпечення: STATIST (ДНУ ім. О. Гончара), STATISTICA (trial – версія), авторська програма (канд. фіз.мат. наук, доцент ДНУ ім. О. Гончара Л.С. Коряшкіна). Результати підтверджують підпорядкованість деградації властивостей і змін агрегатного склад, що підтверджує теорію А.К. Ларіонова про послідовне руйнуванні агрегативної системи породи і зменшенні зв’язків коагуляційно – діспергаційного типу в результаті збільшення товщини водних плівок при осіданні [2, с. 225]. Наукова новизна. Методи індуктивного математичного моделювання застосовуються для опису зміни властивостей лесових ’ ґрунтів , що піддаються техногенезу, дозволяє об’єктивно встановити факторіал змінних , зміна яких впливає на інтенсивність процесу. Координати, фізичні показники властивостей були обрані факторними змінними. Оцінка інтенсивності техногенного впливу не виконується, що значно спрощує вирішення. Практичне значення. Індуктивне моделювання дозволить виконувати більш точні прогнози деформації.