ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ШВИДКІСНОГО БУРІННЯ СВЕРДЛОВИН В УМОВАХ ДОНБАСУ - Юшков, Є.; Зінченко, С.; Халімендіков, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Головною метою даної роботи є дослідження оптимальних умов раціонального проведення дегазаційних робіт при експлуатації газонебезпечних шахт та їх економічної ефективності для дотримання безпеки робіт, нарощування видобутку вугілля та використання вилученого газу у господарчих цілях. Методика робіт є комплексною та поєднує гірничо-технологічну та економічну складові. Першим етапом був аналіз результатів проекту дегазації, проведеного безпосередньо на родовищі ШУ "Покровське" та визначення головних параметрів, що мали вплив на результативність дегазаційних робіт. Узагальнено параметри бурових робіт, що були проведені на ШУ "Покровське" у 2012 році. Наступним кроком було встановлення взаємозв’язку між параметрами буріння свердловини та швидкістю посування лави. На прикладі реальних показників буріння, які досягнуті при реалізації дегазаційного проекту, розрахована середня швидкість буріння, яка складає біля 100 м/добу при середніх показниках минулих років 500 м/місяць. Наведено розрахункові формули для визначення щорічного грошового потоку від діяльності бурової організації. Кінцевою стадією у роботі було визначення оптимальних показників буріння для проведення дегазаційних робіт на економічно вигідному, раціонально-доцільному та ефективному рівні. Отримані результати дозволили встановити, що основними параметрами, що впливають на результативність дегазації, є швидкість буріння, оптимізація конструкції дегазаційних свердловини, а також розрахунок ефективних відстаней між свердловинами та визначення часу їх підготовки до підходу лав. Визначено, що основними факторами для досягнення ефективності робіт є економія на заробітних платах робітників, що зайняті на обслуговуванні бурових установок, за рахунок швидкостей буріння та скорочення обсягу інвестицій для будівництва свердловини. Підкреслено необхідність комплексного освоєння існуючих родовищ, що поєднує проведення дегазації з видобутком вугілля. Наукова новизна роботи полягає у виведенні формули для розрахунку річного прибутку бурової організації у залежності від швидкісних характеристик проведення бурових робіт. Встановлено переваги технологій швидкого буріння свердловин у порівнянні з традиційними. Практична значимість роботи полягає у визначенні оптимальної швидкості та умов буріння, за яких проведення дегазації є доцільним та економічно вигідним. Висновки підтверджені результатами, отриманими при використанні на практиці технології швидкісного буріння, розробленої ПрАТ "Донецьксталь".