ВИЗНАЧЕННЯ ФОКАЛЬНОГО МЕХАНІЗМУ ЗЕМЛЕТРУСУ В ЗАКАРПАТТІ - Малицький, Д.; Муйла, О.; Павлова, А.; Грицай, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
У роботі представлено теорію поширення сейсмічних хвиль в анізотропному середовищі з використанням матричного методу Томсона-Хаскела, а також визначення механізмів вогнищ місцевих землетрусів. Такі задачі є надзвичайно актуальні для вивчення сейсмічності Закарпаття через обмежену кількість сейсмічних станцій. Метою роботи є розроблення методики для побудови поля переміщень на вільній поверхні анізотропного середовища і визначення механізмів вогнищ місцевих землетрусів графічним методом. Суть графічного методу полягає у використанні сейсмічних записів на станціях з неточним вступом прямих Р-хвиль. Як допоміжний параметр у роботі використано відношення амплітуд прямих Р і S хвиль. Результати запропонованих підходів показано на прикладі використання записів події 04.0.2013 р. біля с. Н. Селище (φ=48.1977; λ=23.4663; h=1.73 км, МL=2). Зокрема, представлено порівняльний аналіз сейсмограм, отриманих матричним методом із реальними записами, що підтверджує використання методики для визначення параметрів джерела. На основі графічного методу для визначення механізмів вогнищ місцевих землетрусів отримано спектральні та геометричні параметри джерела: сейсмічний момент, радіус зсувної дислокації, площу розриву, середню посувку по розриву, спад напруги, енергію та магнітуду. Наукова новизна роботи полягає у розроблені методики визначення поля переміщень у випадку анізотропного середовища з використанням матричного методу, а також розвитку графічного методу для побудови механізмів вогнищ землетрусів Закарпаття у випадку обмеженої кількості станцій. Практична значимість роботи полягає в тому, що на основі розроблених підходів є можливість визначення параметрів вогнищ місцевих землетрусів, що є важливим для вивчення сейсмічності регіону. Розроблена модифікація матричного методу для поширення сейсмічних хвиль в анізотропних середовищах може бути використана для визначення тензора сейсмічного моменту у випадку обмеженої кількості станцій.