ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛІ РОЗПОДІЛУ ШВИДКОСТЕЙ СЕЙСМІЧНИХ ХВИЛЬ ПРИ ПОВНОМУ КОМПЛЕКСІ ОБРОБКИ ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЇ СЕЙСМІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ПЛОЩ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ - Петруняк, В.; Устенко, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія, 2025)
Комплексне уявлення про геологічну будову родовищ нафти та газу є основним інструментом, що забезпечує успішну розвідку родовища та видобування корисних копалин. Відомим обмеженням сейсморозвідки є те, що отримані дані знаходяться в часовій області, в той час як більшість інших методів, таких як геофізичні дослідження свердловин чи петрофізика, мають глибинну розмірність. Інтеграція цих типів даних в єдиному геологорозвідувальному проекті є однією з першочергових задач геофізика-інтерпретатора оскільки дозволяє уникнути помилок у визначенні глибин родовища та прогнозах при бурінні. Основним інструментом при кореляції часових та глибинних даних є результати вертикального сейсмічного профілювання, що дозволяють оцінити час проходження сейсмічних хвиль з глибиною. Коректна обробка та інтерпретація цих даних є ключовою для коректної інтерпретації сейсмічних даних та побудови геологічних моделей. В даній роботі автори пропонують методику обробки даних вертикального сейсмічного профілювання, розрахунку інтервальних, середніх та пластових швидкостей. Для контролю якості отриманих результатів було використано статистичні методи. Статистичний аналіз дозволяє уникнути суб’єктивних помилок інтерпретатора, хоча, безперечно, в подальшому може знадобитись коректування отриманих результатів з врахуванням наявних геологічних умов. Розраховані швидкості сейсмічних хвиль були використані для розробки оптимального графу обробки сейсмічних даних. Використання свердловинних даних дозволяє створити більш точну швидкісну модель для глибинної міграції та уникнути невизначеностей в оцінці швидкостей. Сейсмічні зображення, отримані в результаті обробки та міграції, були використані при інтерпретації та дозволили уточнити геологічну структуру родовищ прибортової частини Дніпровсько-Донецької западини. Сучасне програмне забезпечення та методи інтерпретації сейсмічних даних дозволяють значно підвищити точність картування та коректність визначення тектонічних порушень.